Recept
Vad blir det för mat idag?
Här kan du få lite tips på maträtter och bakverk som innehåller sylt av olika slag.
Snabba lingonpannan
Det här är många barnfamiljers drömrecept. Köttet går fort att laga till
och barnen äter med god aptit. Det går även bra att använda färsk
skinka, bogfläsk eller kycklingfilé.
4 personer
500 g lövbiff eller rostbiff
1-2 msk smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
2-3 tsk kinesisk soya
0,5 dl Hälsinge Lingonsylt
0,5 dl hackad gräslök
Skär köttet i tunna strimlor. Bryn i smör i en stor stekpanna.
Rör i mjöl och späd med grädde. Rör ner smulad buljongtärning, soya, och lingonsylt.
Låt panna koka ihop ca 5 minuter. Strö över gräslöken och servera.
Servera med kokt potatis och grönsaker
Lax med lingonsås
4 personer
4 portionsbitar laxfiléer
1 tsk salt
21⁄2 dl mellangrädde
2 msk konc . vilt-och kantarellfond (eller viltfond)
2 msk Hälsinge lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
Sätt ugnen på 225 grader.
Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.
Blanda grädde, fond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Servera lax och såsen med ex. pressad potatis och haricots verts
Hälsinge Lingonlimpa
50 g jäst
8 dl vatten
2 dl lingonsylt
0,5 dl olja
1,6 liter rågsikt
0,9 liter vetemjöl
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
1 msk salt
Värm vatten, lingonsylt och olja till 37 grader.
Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt salt, linfrö och solrosfrö. Rör om lite lätt.
Tillsätt först vetemjölet och sedan så mycket
rågsikt att degen precis släpper ifrån bunken. Arbeta degen i 5 minuter med maskin. Jäs i 30-40 minuter.
Baka ut till 4 limpor, lägg i långpanna. Skär med vass kniv några skåror i varje limpa och pensla med lite matolja mellan limporna, så delar de sig lättare efter gräddning. Låt jäsa övertäckt i 35 minuter.
Grädda i 35 minuter i 175 grader.
Låt kallna under duk.
Blåbärsmuffins
200 g margarin
9 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
4 st ägg
4 dl gräddfil
2,5 dl Hälsinges Blåbärssylt
Kardemummaströssel
2dl vetemjöl
1,5 dl socker
4 tsk mald kardemumma
100 gr smält smör el marg.
Smält margarinet i en kastrull och låt svalna. Mät upp mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt ägg, margarin och gräddfil, blanda väl.
Fyll muffinsformarna till hälften med smeten. Blanda alla ingredienserna till strösslet i en skål. Lägg en rågad tesked blåbärssylt i varje muffins. Försök få ner den lite i smeten. Fördela kardemummaströsslet ovanpå
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter i 175 grader.